Psiho-nutriția : minte sănătoasă în corp sănătos !

Psiho-nutriția este un domeniu tânăr, care a fost creat ca răspuns la problemele uriașe legate de cresterea incidenței obezității și supraponderii în întreaga lume, putându-se vorbi despre o adevărată epidemie de obezitate. Această abordare unică combină Nutriția cu Psihoterapia, pornind de la ideea că acestea nu se pot separa pentru că în multe cazuri schimbarea obiceiurilor alimentare necesită ceva mai complex decât o dietă adecvată.

Unii dintre pacienți își ating cu ușurință obiectivul și își reduc greutatea, în timp ce alții renunță după câteva zile de dietă, sau acumulează la loc kilogramele pierdute cu atât de mult efort. Acesta este motivul pentru care a fost creat un domeniu distinct – psiho-nutriție, combinând cunoștințe despre nutriție, psihologie și dezvoltare personală. Astfel sunt aduse nu doar modificări ale dietei, ci și echilibru în alte zone ale vieții pentru o evoluție optimă a  pacientului.

Deoarece multe tipuri de comportamente alimentare sunt legate de aspectele psiho-emoționale ale individului, o evaluare completă a nevoilor personale devine o sarcină complexă și sensibilă. Prin urmare, prin psiho-nutriție se lucrează pentru a înțelege DE CE mănânci într-un anumit mod, DE CE unele diete nu au funcționat pe termen lung, CUM funcționează corpul și mintea în legătură cu alimentele, CÂND ai început să ai probleme, CÂND și CUM se poate începe schimbarea.

Sprijinul specializat în psiho-nutriție este destinat nu numai persoanelor care au probleme cu obezitatea, ci și tuturor celor care doresc să mănânce mai sănătos prin optimizarea comportamentului alimentar.

Specialistul în psiho-nutriție beneficiază atăt de pregătire ca nutriționist cât și formare în domeniul psihologiei și al dezvoltării personale pentru a fi soluția perfectă pentru persoanele care au probleme cu autoacceptarea sau au încercat să slăbească de multe ori fără rezultate durabile. Specialistul în psiho-nutriție îi va arăta pacientului mecanisme care îi reglează organismul, pentru a-l informa, cum să reacționeze la anumite semnale. De asemenea, el va sprijini schimbarea obiceiurilor alimentare.

Alege să încerci psiho-nutriția iar îmbunătățirea motivației și împuternicirea autocontrolului te vor ghida de-a lungul călătoriei tale!

Un articol semnat de Cecilia Apostoiu, tehnician nutriționist.