Cine este omul din spatele agenției Johny Touring?

Mă numesc Ionuț Chirică, mai am puțin și împlinesc vârsta de 29 de ani, nici prea mult nici prea puțin, dar în acești ani am învățat foarte multe și am căutat să mă dezvolt.

Absolvent al Liceului Pedagogic Tulcea, secția Matematică- Informatică, cu un atestat profesional în ”Realizarea managementului site-urilor web, sistemelor de operare a calculatoarelor și furnizarea facilităților de procesare a datelor inclusiv a serviciilor suport SQL.”

Pe parcusul liceului am participat la diverse activități extrașcolare în ceea ce privește protecția mediului  și concursuri, ceea ce m-a ajutat să-mi dezvolt mai bine latura voluntară.

Am urmat apoi cursurile Facultății de Inginerie, Mecanică, Industrială și Maritimă din cadrul Universității Ovidius Constanța, până în anul 3 când nu m-am regăsit în ceea ce făceam. Nu asta îmi doream să fac până la urmă toată viața, așa că mi-am înghețat studiile superioare.

Din anul 2 de facultate am descoperit turismul, anul 2014 a fost declicul. Povestea este una mai lungă… Pe scurt, o melodie, m-a făcut să urmăresc vocea, apoi activitatea interpretei și am fost fascinat de implicarea și energia cu care doamna construia. În 2015 am avut curajul de a o întâlni, de a discuta despre promovare și atunci am decis că asta îmi doresc să fac, promovarea turismului pentru litoralul românesc și județul Tulcea, deschizându-mi primul blog care s-a numit Delta Litoral Travel. Și așa am început să promovez cele două destinații, cât și activitatea Asociației Litoral Delta Dunării, pentru că da este vorba de Corina Martin, mentorul a ceea ce a însemnat și înseamnă turismul pentru mine.

Sunt un om cu aspirații înalte și îmi place să visez, de aceea mi-am dorit mai mult. M-am întors acasă la Tulcea după 2 ani de Constanța, unde am fost voluntar în Asociația Tomis Antidrog Constanța, unde am luat parte la diverse evenimente organizate de alți colegi de la alte organizații. Între timp descoperisem și turismul balnear în urma unui infotrip. Toate s-au legat, am cunoscut oameni frumoși și mulți dintre ei mi-au rămas priteni de suflet.

Din 2015 am participat la toate edițiile ”Târgului de Turism al României”, și toate edițiile ”Târgului de Turism Vacanța” Constanța organizat de CCINA Constanța, cunoscând destinații de vacanță, făcându-mi noi prieteni și cunoscând noi destinații. Așa m-am îndrăgostit de turism, participând voluntar, pe banii mei la aceste evenimente și am deschis blogul personal ”ionutchirica.ro”. Dar pentru că îmi doream mai mult, am început să citesc cursurile de turism și să particip la cursuri de formare în turism.

Așa cum spuneam m-am întors la Tulcea și mi-am dorit să continui activitatea de promovare. Astfel am înființat o organizație non-guvernamentală ”Asociația de Promovare și Dezvoltare Locală Tulcea” prin care doream să dezvolt județul Tulcea și Delta Dunării. Din păcate autoritățile locale au fost extrem de reticente, interesele noastre nu au fost aceleași, și astfel activitatea asociației nu a fost exact ceea ce mi-am dorit, dar din surse proprii, am încercat să fac ceva și să promovez cât pot zona noastră. Am creat o platformă cu mai toate obiectivele turistice, cu localuri și recomandări, după aceea am creat o pagină de facebook dedicată promovării evenimentelor din județul Tulcea. Între timp am colaborat cu două agenții de turism locale și am reușit să descopăr și mai bine ce înseamnă lucrul într-o agenție. În 2016 am organizat primul concert caritabil alături de 10 artiști și prieteni îi pot numi astăzi pe toți, în care am ajutat sau am adus un zâmbet pentru 130 de copii proveniți din familiile defavorizate. În 2017 și 2018 am fost co-organizator pentru un alt spectacol caritabil alături de doamna dr. Corina Elena Badea. Am promovat spectacolele de teatru și astfel am cunoscut actori și prieteni minunați.  Am avut o activitate frumoasă și am încercat să mă implic cât mi s-a permis, deși au fost extrem de multe piedici, despre care voi vorbi mai târziu…

Datorită site-ului de promovarea a evenimentelor Tulcea Events pe atunci, am fost contactat de o firmă de la București pentru promovarea unui eveniment de informare în ceea ce privește Start Up Plus. Am promovat evenimentul, m-am întâlnit cu coordonatorul, am discutat și din vorbă în vorbă mi-a propus să mă înscriu și eu, pentru că i-am povestit despre ceea ce făceam și că îmi doream să am agenția mea de turism. Prima dată am ezitat, dar am stat și m-am gândit ”ce am de pierdut dacă încerc?” și m-am înscris în acest program de formare profesională ce la sfârșit îți acorda o diplomă de antreprenor. Am terminat cursurile, am obținut diploma și cu planul de afaceri făcut am participat la concursul pentru selecția a primelor 54 de planuri de afaceri care vor primi o finanțare de 150549.72 lei. Dacă tot am început, să merg până la capăt. Am ieșit pe locul 2 pe regiunea de Sud-Est și așa am urmat restul procedurilor. A fost greu, dar și frumos, pentru că la 24 august 2019 aveam să deschid agenția de turism în centrul comercial din Tulcea, în care am investit pe lângă bani, pasiune și dăruire.

Și de un an de zile fac vacanțe pentru clienții mei, și așteptăm sfârșitul pandemiei pentru a putea aduce turiști în Tulcea. La mijlocul acestui an am lansat și prima broșură de Tulcea City Break alături de programul Tulcea City Break, ce de la an la an se va dezvolta, sperăm odată cu dezvoltarea infrastructurii pentru a putea deveni cu adevărat un oraș de city break. Din cauza pandemiei a trebuit să mă reinventez și astfel am deschis și o agenție de publicitate Creative Advertising, iar în viitor când se va putea o agenție de evenimente.

Am absolvit cursuri de formare în Managementul Destinație, în Ecoturism Sustenabil, Antreprenoriat, Social Media Management, Jurnalism online și fotografie, Digital Marketing în Atelierul Digital de la Google și Expert în vânzări.

Îmi plac călătoriile, iubesc muzica și dansul, în special cel grecesc și armânesc, încă nu știu de unde această afinitate, fotografia, îmi doresc să promovez cultura și tradițiile dobrogene și sunt fericit să trăiesc în destinația ce îmbină toate formele de relief, pentru că avem și munte și mare, dunăre si podiș și bineînțeles Delta Dunării. Cred că sunt norocos să trăiesc aici în mozaicul multietnic construit în timp.

Mulțumesc colegilor și prietenilor din presă și tv pentru tot suportul și încurajarea, pentru promovarea comunicatelor și a destinațiilor pe care noi le-am prezentat și sper să promovăm și de acum înainte județul Tulcea.

Vă aștept să descoperiți și voi Comoara Dobrogeană, la noi, acasă, în județul Tulcea. Un județ cât o țară!