Dan Cristian Mihăilescu, fotograful mării

Dan Cristian Mihăilescu, fotograful care surprinde marea ca nimeni altul. E pasionat de fotografie, de mare, de frumos. A avut amabilitatea de a ne acorda un interviu pe care mulți dintre dumneavoastră o să îl savurați ca pe o porție generoasă de frumos care vine să ne completeze cotidianul banal.

 1. Ești fotograf de profesie sau te ocupi și cu altceva?

Nu sunt sigur dacă mi-ar fi plăcut să am ca și profesie fotografia. Cel puțin nu un fotograf peisagist, sau mai exact un fotograf al mării .

Am încercat de mai multe ori această variantă și de fiecare dată mă conving că odată ce comercializezi ceea ce ție îți place cel mai mult, nu faci altceva decât să te depersonalizezi treptat.

Lucrez în IT de peste 20 de ani, un domeniu să zicem corelat cu tehnica de fotografiere modernă și cred că asta m-a ajutat mult în această pasiune a mea .

 1. Cunosc foarte multe persoane din Constanța care nu acordă mării un interes foarte mare (majoritatea preferă muntele, spre exemplu), așa ca te întreb pe tine: De ce iubești marea?

Aș răspunde cu un scurt citat din Emil Cioran :

“Nicăieri mai mult ca la mare nu ești înclinat a socoti lumea o prelungire a sufletului. Și nicăieri nu ești mai capabil de un fior religios prin faptul simplu de a privi.”

Marea este echilibrul meu sufletesc și mental, iar Cioran a descris în acele rânduri cum arată Dumnezeu. Cam asta înseamnă pentru mine Natura, dar în special Marea.

Este greu să expui în cuvinte ceea ce iubești enorm. Însă această iubire nu ar fi fost completă dacă și Marea nu ar fi răspuns la ceea ce simt eu pentru ea.

 

Poate ăsta este și motivul pentru care mulți preferă Muntele și mai puțin Marea, pentru că Marea își alege sufletele și nu invers.

 1. Cum a început pasiunea ta pentru fotografie?

Îmi este greu să-mi imaginez că aș fi fost atât de atras de această artă, dacă nu aș fi fost atât de fascinat de procesul unei fotografii pe film pe care tatăl meu o făcea într-un mod atât de artistic .

Toata viața și în orice domeniu, am fost un autodidact în schimb și poate acesta este secretul unei pasiuni adevărate .

Atunci când îți place ceva atât de mult încât să-ți dorești în continuu în a-i desluși secretele, fără a te lăsa îndrumat în permanență de altcineva .

În urmă cu 20 de ani, m-am îndrăgostit de acel click al declanșatorului, acel superb sunet al unui aparat pe film ce îți imortalizează momente din viață și le transformă în amintiri efemere.

Însa fotografia fără pasiune și fără a trăi și simți fiecare cadru pe care îl faci …este doar o poză simplă care nu transmite nimic privitorului.

 1. Ce mesaj vrei să transmiți prin fotografiile tale?

Să iubim Natura, să învățăm să o ascultăm și să fim liberi.

Sunt absolut sigur că aceasta este rețeta fericirii universale.

Știu, este aproape imposibil să poți transmite toate acestea doar prin fotografie, însă poți surprinde câteva momente care te pot surprinde de cât de frumoasă poate fi Natura.

Liniște, relaxare, visare este ceea ce trăiesc când sunt lângă Mare și asta doresc să transmit prin fotografia mea

Aproape fiecare dintre noi avem amintiri cu și despre mare, iar dacă reușești să âl faci pe privitor să devină nostalgic dar și să-l introduci în lumea ta, atunci poți spune că ai reușit să transmiti mesajul dorit prin acea fotografie.

 1. Ai vreo fotografie preferată și, dacă da, poți împărtăși povestea din spatele ei?

The Eye of the Sea. Este o fotografie atât de profundă și care surprinde detaliile parcă ale unui ochi de foc acoperit de o sprânceană de nori, un ochi enorm care privește peste mare și direct spre tine .

Fotografia aceasta nu are o poveste anume ci doar că este făcută de pe plaja sălbatică de la Corbu, unde este aproape o aventură să te trezești pe la 3 dimineața, încât să ajungi acolo pentru a surprinde răsăritul.

Sunt unele fotografii care poate că nu trasmit mesajul sau atmosfera pe cât de bine o face un tablou făcut dintr-un print foarte mare și care să te impresioneze de la prima vedere și să te facă să te simți că ești acolo .

 1. Lumea este plină de locuri uimitoare – care sunt țările sau regiunile pe care ai dori să le vizitezi și să le fotografiezi?

Nazare în Portugalia pentru cele mai mari și impresionante valuri ale Oceanului Atlantic, Maldive pentru plajele de vis, Antartica pentru peisajele înghețate în timp, dar tot nu aș părăsi vreodată Marea Neagră.

 1. În opinia ta,  ce face ca o imagine să fie excepțională și să iasă în evidență?

Acea imagine care îți transmite ceva sau trezește emoție în tine de orice fel, este o fotografie reușită.

Din păcate, în ziua de azi, nu mai suntem impresionați atât de ușor de frumosul simplu, ci ne dorim să fie cât mai wow, cât mai impresionant, șocant dacă se poate și poate cel mai important criteriu …să fie cât mai recent, live dacă se poate .

Acest lucru poate fi provocator pentru un fotograf de natură, constructiv dar și destructiv pentru un fotograf.

Graba de a surprinde un moment, apoi de a-l împacheta frumos și a-l publica, duce la o deteriorare a standardelor personale și implicit a calității materialului rezultat.

Din păcate, nu fotografii sunt în totalitate răspunzători pentru acest fenomen ci însăși privitorii, care te obligă într-un mod indirect să oferi exact ceea ce se cere dar care nu este poate și cel mai bun rezultat al acelui moment surprins.

Dar aceasta face parte din societatea în care trăim, căutarea permanentă a senzaționalului și uitarea esențialului vieții .

 1. Este esențial să ai un echipament bun?  Cu ce realizezi fotografiile și cum le editezi?

Unu echipament calitativ, însă nu neapărat cu performanțe sau specificații extrem de mari.

O fotografie bună poate fi surprinsă cu orice tip de aparat sau gadget, bineînțeles ca și cu telefonul.

Performanțele actuale ale camerelor foto și softului integrat în ultimele generații de smartphone-uri, îți pot permite capturarea unor imagini ce fac invidioase până  și camerele foto profesionale și poate de zeci de ori mai scumpe.

Toate fotografiile le fac cu un dslr Canon 80D și un set de obiective luminoase, de la superangular la teleobiective . De ceva ani, folosesc simultan și camera telefonului, pot zice că în proporție din ce în ce mai mare.

Telefonul poate deveni cel mai bun echipament foto, din  moment ce îl ai în permanență asupra ta și poți surprinde în orice moment o fotografie și o poți edita și publica online.

Poate așa se explică și cuantumul de peste 95% din fotografiile din prezent, care sunt capturate și editate strict cu telefonul.

Pentru editarea foto cu dslr-ul folosesc strict doar Photoshop.

 1. Cum ți-ai descrie stilul?

Stilul meu se încadrează în mare cu stilul descris ca Seascape. Un stil liber, care respectă puține reguli fotografice, un stil care trasnmite multă emoție dacă este inteles și executat corect .

Chiar dacă am facut sute de mii de fotografii cu Marea, niciodată nu am să reușesc să-i surprind toate stările, tocmai de asta iubesc atât de mult acest stil, care poate părea ușor pentru unii, însă Marea și caracteristicile sale fluide nu sunt atât de ușor de descifrat .

 

 1. După părerea ta, care este cel mai greu/provocator aspect cu care „se confruntă” un fotograf?

Motivația .

Creativitatea unui fotograf stă în motivație, iar aceasta se vede în ceea ce face.

O pasiune poate fi ceva trecător dacă nu știi să te menții în permanență motivat.

Fotografia te poate recompensa pe multe niveluri, însă te și poate frustra sau dezamăgii în unele situații, și cred că asta este cea mai mare provocare a unui fotograf, să se mențină în acel stadiu care să îl facă să continue cu aceeași pasiune dar să încerce să o ducă la un nivel și mai intens.

 1. În afară de fotografie, ai vreun interes pentru alte activități creative? (sau dacă ai alte hobby-uri, pasiuni)

Nu câte aș mai vrea, îmi pare rău că nu am învățat să pictez. Marea în pictură poate fi superbă.

M-a atras dintotdeauna astronomia și povestea spațiului. La fel cum Marea te poate liniști prin imensitatea ei, spațiul te poate copleși prin povestea lui.

 1. Cum îți găsești inspirația pentru a realizarea fotografiilor?

Este o zi de marți, ora 08.30, sunt pe plajă iar vremea este ca într-un vis .

Marea care freamătă calm în fața mea, în timp ce scriu, are o oglindă incandescentă cu mii de sclipiri, sub lumina mângâietoare a soarelui de iunie.

Astea sunt momente de pură inspirație pentru a fotografia momentele intime ale mării dar și a frumosului din jur.

Inspirația vine de la sine în Natură, în cazul meu, și niciodată nu am încercat să mă inspir de la alții, asta și poate datorită faptului că sunt autodidact și doresc să am un stil personal și original.

Frumosul simplu însă, este toată inspirația de care ai nevoie să devii creativ în acest gen fotografic .